walkie talkie

Een beetje van vroeger, een beetje van nu: walkie talkies

Bij een walkie talkie denk je misschien aan vroeger toen je nog speelde met die dingen. De kinder walkie talkies hebben we het dan over. Maar walkie talkies worden in het echte leven nog heel veel gebruikt, alleen noemen we ze nu portofoons. Walkie talkies maken het mogelijk om op afstand te communiceren met meerdere personen. Deze apparaten worden bijvoorbeeld in de beveiliging en in de bouw gebruikt, maar ook in de horeca en retail.

Hoe werken walkie talkies?

Je kunt je vast nog wel van vroeger herinneren dat je een knop moest indrukken en vervolgens kon gaan praten. Het is eigenlijk heel eenvoudig als je er zo over nadenkt. De walkie talkies hebben een antenne en dit betekent dat er geen zendmast nodig is om te communiceren. Als de toestellen op hetzelfde kanaal zitten, kan je met elkaar praten en anders niet. Als je de knop indrukt, moet je even een paar seconden wachten met praten. Het duurt namelijk even voordat de portofoon het geluid oppikt. Vervolgens laat je de knop weer los en wacht je tot iemand anders iets zegt.  

Waarvoor gebruik je een walkie talkie?

Walkie talkies kunnen voor verschillende dingen gebruikt worden, zowel recreatief als zakelijk. Voor kinderen zijn walkie talkies leuk om mee te spelen. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om de apparaten mee te nemen op vakantie, zodat je makkelijk met elkaar kunt communiceren als de kinderen ergens aan het spelen zijn. Als een walkie talkie zakelijk wordt gebruikt, spreken we eigenlijk van portofoons. Portofoons worden in heel veel branches gebruikt, denk aan in de bouw, horeca, op evenementen, in winkels en ga zo maar door. De portofoons worden voornamelijk gebruikt omdat het communiceren erg makkelijk maakt. En je hebt er helemaal geen telefoon voor nodig.

Waar moet je op letten?

Je bent eruit: ik ga een walkie talkie kopen. Voordat je zomaar eentje aanschaft, moet je wel op een paar dingen letten. Allereerst is het belangrijk om te controleren welk bereik de walkie talkie heeft. Als je op een groot terrein met elkaar wilt communiceren, moet de walkie talkie een groot bereik hebben. Let verder ook nog op de accuduur van het apparaat. Je wilt natuurlijk niet dat je walkie talkie tijdens het praten opeens uitvalt. Ook is het handig om op de waterdichtheid en eventuele extra functies van de walkie talkie te letten.