voip

VoIP, wat is dat eigenlijk?

Misschien heb je er al een keer van gehoord, misschien ook niet: VoIP. Het staat voor Voice over Internet Protocol en het is de nieuwste techniek op het gebied van telecommunicatie. Het werkt niet anders dan de gewone telefoon waar je nu mee belt, maar er is wel één ding anders. Je belt namelijk niet meer via een digitale telefoonlijn, maar je belt via de computer. VoIP wordt daarom ook wel internettelefonie genoemd.

Bellen via de computer

Met VoIP bel je dus niet meer met je telefoon, maar via de computer. Je hebt hier geen speciale hardware voor nodig. In principe kun je met een simpele computer, een internetaansluiting en een headset al aan de slag. Dit systeem wordt vooral gebruikt bij de klantenservice of callcenters. Maar ook kan VoIP gebruikt worden voor bijvoorbeeld een huisarts. Een huisarts krijgt namelijk veel belletjes en dan is het handig dat deze via de computer opgenomen kunnen worden.

Voordelen VoIP

Met VoIP kun je meer efficiënt te werk gaan. Je hoeft geen mensen meer in de wacht te zetten en kunt precies zien hoeveel mensen er in de wacht zitten. Maar VoIP biedt nog meer voordelen:

 

  • Je kunt vooraf zien wie belt

 

Is het iemand die vaker heeft gebeld, of is het iemand die nog nooit heeft gebeld?

 

  • Inzicht in je bereikbaarheid

 

Bereikbaarheid is erg belangrijk bij bedrijven en met dit systeem kun je de bereikbaarheid verbeteren.

 

  • Oproepen eerlijk verdelen over collega’s

 

Met VoIP kun je de oproepen verdelen. Zo krijg jij bijvoorbeeld 5 belletjes en de ander ook 5. Zo blijft het eerlijk verdeeld en krijg je geen irritatie op de werkvloer.

Nadelen VoIP

VoIP biedt je veel voordelen, maar ook een paar nadelen. Omdat het systeem via internet gaat, is het afhankelijk van de internetverbinding. Dus het is van belang dat je internet het goed doet. De VoIP-apparatuur is elektrisch, dit zorgt ervoor dat als er een stroomstoring is de telefoonverbinding er ook uit ligt. Maar Advitronics Telecom heeft hier een oplossing voor bedacht. Met het VoIP systeem van advitronics ben je namelijk bij een stroomstoring ook gewoon bereikbaar. De telefoontjes worden dan automatisch doorgeschakeld naar je mobiele telefoon. Zo hoeft de klant niks te merken van de storing.